Balların Rengi Neden Farklıdır?
- 5.02.2024
- DETAYLI BİLGİ
Bitkilerden Üretilen En Popüler Yenilebilir Aşılar
1- Patates
Transgenik patatesler Cornell Üniversitesi’ne bağlı bitki araştırma entitüsü tarafından yaratıldı ve yetiştirildi. Enterotoksin içeren transgenik patatesler ilk olarak kobay hayvanlarına uygulandı ve güçlü immün tepkiler gösterdi. Gönüllü insan topluluğu ishale neden olan E. coli bakterisinin salgıladığı toksinin bir kısmını üretmek için genetik olarak üretilmiş ısırık büyüklüğünde ki çiğ patates parçaları yediler. Transgenik patatesleri tüketen 11 gönüllünün on tanesi (%91) bağışıklık kazandıktan sonra bir noktada serum antikorlarında dört kat artış gösterdi ve 6 tanesinde (%55) bağırsak antikorlarında dört kat artış gözlendi. Ayrıca yenilen patateslerden dolayı hiçbir gönüllüde yan etki görülmedi.
2- Domates
Domatesler, HIV antijenine karşı ideal bir aday olarak hizmet edebilmektedirler, çünkü proteini taşıyan diğer transgenik bitkilerin aksine domatesler yenilebilir ve iyileştirme yeteneklerinin korunmasına yardımcı olan herhangi bir ısıl işleme karşı bağışıklıkları vardır.
3- Muz
Yenilebilir aşılar açısından en gözde konumda bulunan muzlardır. Muzların avantajı pişirilmek zorunda olan patates veya pirinç ile karşılaştırıldıklarında çiğ olarak tüketilebilmeleridir. Ayrıca yenilebilir aşılardan en çok yarar sağlayacak olarak görülen muzun üçüncü dünya ülkerinde uygun tropikal iklimden dolayı yetiştirilebileceğinden yenilebilir aşılar vektör olarak muz kullanımına doğru ilerliyor.
4- Mısır
Mısırlı bilim insanları, hepatit-B virüsü aşısını yapmak için kullanılan bir proteini üretmek için mısır bitkilerini genetik olarak tasarladılar. Kahire Tarımsal Genetik Mühendisliği Araştırma Enstitüsü hepatit-B virüsüne karşı bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkaran ve HBsAg olarak bilinen proteini üreten genetiği değiştirilmiş mısır bitkileri geliştirdi. Bu mısırlar aşı olarak kullanılmaktadır.
5- Pirinç
Japon sedir polen alerjenlerinden türetilen baskın T-hücresi epitopu peptidleri, özellikle pirinç tohumunda eksprese edilip mukozal immün sisteme teslim edildiğinde alerjene karşı bir alerjik immün tepkisinin gelişimi sağlanmıştır. Ayrıca hapşırma gibi iltihaplı pollinoz semptomlarda bastırılmıştır. Bu sonuçlar, alerji tedavisi için alerjenlerin T-hücresi epitop peptitlerini biriktiren transgenik bitkilerden türetilmiş bir oral immünoterapi ajanının kullanılmasının uygulanabilirliğini göstermektedir. Tohum, yabancı protein üretimi için bir platform olarak kullanıldığında önemli miktarda rekombinant protein toplanabilir. Çünkü tohum büyüme için gerekli nişasta, protein ve yağı biriktirmek için doğal bir depolama organıdır.
6- Tütün
Tütünde toplam protein seviyesinin %0.02’sinde yenilebilir aşı üretiminin ilk raporu 1990 yılında ortaya çıktı. Daha sonra bitkideki çeşitli antijenleri eksprese etmek için birkaç girişimde bulunuldu. Akut sulu diyare, ince bağırsağı kolonize eden ve bir veya daha fazla enterotoksin üreten enterotoksikojenik E. coli ve Vibrio cholerae’ya neden olduğu için, tütün içinde ısıyla kararsız enterotoksin (LT-B) eksprese edilerek yenilebilir aşı üretme denemesi yapıldı.
Yenilebilir Aşıların Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir ? makalemiz için tıklayınız.