Karabuğdayın Sağlık Üzerinde Önemli Etkileri Nelerdir?

13.04.2020

Karabuğdayın Faydaları

Karabuğday, son derece besleyici bir tam tahıldır. Karabuğdayın sağlık yararları arasında kalp sağlığını koruması, kilo vermede yararlı olduğu ve kan şekerini dengelemesi bilinmektedir.

Karabuğday gluten içermez, bu nedenle çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olan insanlar için karabuğday ve karabuğday unu mükemmel diyet alternatifleridir.

Karabuğday,kahvaltılıkların, un ve erişte gibi birçok günlük gıda ürününün bir bileşenidir.

Karabuğday iyi protein, lif ve sağlıklı kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Bir bardak veya 168 g kavrulmuş ve pişmiş karabuğday aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:

  • 5.68 g protein
  • 1.04 g yağ
  • 33.5 g karbonhidrat
  • 4,5 g lif
  • 148 mg potasyum
  • 118 mg fosfor
  • 86 mg magnezyum
  • 12 mg kalsiyum
  • 1.34 mg demir

Karabuğday ayrıca aşağıdaki vitaminleri de içermektedir:

  • Tiamin
  • B2 vitamini
  • Niasin
  • Folat
  • K vitamini
  • B6 vitamini

Karabuğdayın sağlık üzerinde önemli etkileri nelerdir?

Kalp sağlığının güçlendirilmesi

Amerikan Kalp Derneği (AHA), bir kişinin diyetindeki tahılların en az yarısının tam tahıllar olmasını tavsiye eder. Tam tahıllı gıdalar, lif ve niasin dahil olmak üzere kalp sağlığı için önemli olan besinleri içerir.

2015 yılında yapılan sistematik bir derleme, tam tahılı fazla içeren diyetlerle düşük kalp hastalığı riski arasında bir bağlantı olduğunu buldu. Hayvan çalışmaları karabuğdayın kan basıncını düşürebileceğini, dolayısıyla kalp sağlığını iyileştirebileceğini göstermektedir.

Glutensiz beslenmek zorunda olan insanların diğer insanlarla kıyasla tam tahıl tüketimi de daha azdır, bu da tam tahılların sağladığı yararları kaçırmalarına neden olabilir.Karabuğdayı gluten içeren tam tahıllara alternatif olarak diyete dahil etmek faydalı bileşenleri almamızı sağlayabilir.

Karabuğday iyi bir lif kaynağıdır. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, diyet lifi kanda kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olur, bu da kalp hastalığı, diyabet, inme ve obezite riskini azaltır.

Sindirimin iyileştirilmesi

Karabuğday lif bakımından zengindir. Diyet lifi, vücudun sindirim sırasında parçalayamadığı bir bitki bazlı karbonhidrat türüdür.

Lif, bağırsakları yiyecekleri verimli bir şekilde sindirmede destekler ve yiyeceklerin sindirim sisteminde hareket etmesine yardımcı olur. Ayrıca kilo kaybını teşvik etmek ve kardiyovasküler hastalıkları önlemek gibi başka faydaları da olabilir.

Bir bardak karabuğday ayrıca yetişkinler için tavsiye edilen 14-16 mg niasinin 1.58 mg’ı içerir. Niasin veya B3 vitamini, karbonhidratları, yağları ve proteinleri vücut hücrelerinin kullanması ve enerjiye dönüştürmesi için gereklidir.

Kilo kontrolü

Karabuğday ayrıca kilo vermek için iyi bir seçenektir.Tokluğu artıran gıdalar açlığı daha uzun sürelerle dengeleyebilir ve bir kişinin bir gün boyunca tükettiği toplam kalori miktarını azaltabilir.

Karabuğday protein bakımından zengindir. Araştırmalar, yüksek proteinli gıdaların kilo yönetimi için gerekli olduğunu, diğer gıda türlerinden daha az kalori ile daha fazla tokluğa yol açtıklarını tespit etmiştir.

Kan şekerinin kontrolü

Bütün bir tahıl olarak, karabuğday karmaşık bir karbonhidrat kaynağıdır. Bu karbonhidrat formu, insanların kan şekeri seviyelerini dengelemede yardımcı olabilir.

Vücudun karmaşık karbonhidratları parçalaması basit karbonhidratlardan daha uzun sürer. Bu, sindirimi yavaşlatır ve kan şekeri seviyelerinin daha uzun süre stabil kalmasına yardımcı olur. Beyaz ekmek basit bir karbonhidrat örneğidir.

Amerikan Diyabet Derneği'ne göre, tam tahıllı gıdalar iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Bu gıdalar mükemmel bir enerji kaynağıdır ve vücut için gerekli lif ve mineralleri sağlayabilirler.

Hayvan araştırmaları, karabuğday tüketiminin farelerin insülin ve kan şekeri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu gözlemlemişler. Bununla birlikte, bu bulguların diyabetli insanlar için de geçerli olup olmadığı net olarak bilinmemektedir.

Yan etkiler

Karabuğday tüketimi genellikle güvenlidir ve çoğu insanda yan etkilere neden olmamaktadır.

Fakat nadiren görülse de alerjisi olan kişilerde karabuğdayın reaksiyona neden olması mümkündür. Karabuğday tüketirken ağızda şişme gibi semptomlar yaşayabilirler.


Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002914914022784