Titanyum Dioksit Nedir ?

Merve ALTUNTAŞ | 19.06.2017

   Titanyum Dioksit Nedir?

   Gıda renklendiricisi olarak kullanılan titanyum dioksit ile ilgili birçok yanlış anlaşılmanın olduğu görülmektedir. Başlıklardan titanyum dioksitin bir sağlık sorunu olduğu tahmin edilse de, bilimsel araştırmalar aslında titanyum dioksitin uygun şartlar ve miktarlarda kullanıldığında güvenli olduğunu göstermiştir. O halde titanyum dioksit nedir ve niçin kullanılır?
   Titanyum dioksit (TiO2) yeryüzünde doğal olarak bulunan, işlenmiş ve rafine edilmiş mineraldir. Diğer tüketici ürünlerine eklendiği gibi çeşitli gıdalara da eklenmiştir. Beyaz renkli bu madde belirli gıdaların rengini ve parlaklığını arttırmak için kullanılır. Ayrıca gıda güvenliği uygulamaları içinde önemli bir yere sahiptir. Doğal haliyle anataz ve rutil gibi farklı dökme kristal biçiminde bulunur ancak işleme sırasında çok ince toz haline getirilir.

   Titanyum Dioksit Güvenli Midir ?

   FDA ve diğer düzenleyici kurumlara göre ‘Titanyum Dioksit Gıda Boyası olarak güvenle kullanılabilir’ olarak kabul edilmiştir. FDA, titanyum dioksitin gıdalarda kullanım limiti ile ilgili kesin bir rehber sunmaktadır. Gıda saflığındaki titanyum dioksitin kullanım miktarı oldukça azdır. FDA ‘nın belirlediği miktara göre gıdalardaki oran yüzde 1’dir. 

   Titanyum Dioksit Gıdalarda Hangi Amaçlarla Kullanılır ?

   Titanyum dioksitin gıdalarda birkaç farklı kullanımı vardır. En dikkat çekici özelliği ise gıdalarda kullanılabilir olan titanyum dioksit; süt ürünleri, şekerleme ve şekerli beyaz karışım gibi beyaz renkli gıdalarda rengini ve parlaklığını arttırmak için renklendirici olarak kullanılır. UV ışığa duyarlı olan gıdalarda ise titanyum dioksit, gıdanın raf ömrünü arttırmak ve bozulmayı önlemek için de kullanılabilir.
   Titanyum dioksit gıda dışı ürünlerde de benzer kullanım amaçlarına sahiptir. Örneğin güneş kremlerinde, güneşten gelen UVA/UVB ışınlarına karşı vücut ile ışınlar arasında fiziksel bir bariyer kurarak bu şekilde bir koruma sağlar. Ayrıca ; boya, plastik, mürekkep, kauçuk ve kozmetik ürünlerinde beyazlatma amacıyla kullanılır.