Somon Balığı Neden Pembemsi/ Kırmızı Renk Alır ?

14.07.2019

Somon Balığı Neden Pembemsi/ Kırmızı Renk Alır ? 

Somon balığı aslında genel olarak beyaz renkli bir balıktır. Görmeye alışkın olduğumuz kırmızı/ pembesi halini ise astaksanthin denen bir pigmentten alır. Bu kırmızı pigment tek hücreli organizmalar ve algler tarafından üretilir, bu tek hücreli organizmalar ve algler ise karidesler tarafından yenir. Önce karideslerin kabuğunda ve vücudunda depolanan bu pigment , ardından somon balığı karidesi yediği zaman balığın yağlı dokusunda birikir. Bu pigmenti yok edemeyen somon balığı zamanla bu rengi olur. Ayrıca somon balığının rengi beslenmesine bağlı olarak açık pembe ile kırmızı arasında değişmektedir. 

Son yıllarda somonların genelde çiftliklerde üretildiğini görmekteyiz. Bu balıklar ya sığ sularda ağların içinde ya da karada tankların içinde yetiştirilmektedir ve bu somonlar genel olarak karides içermeyen balık yemi ile beslenmektedir ve beyaz renkleri korunmaktadır. Tadında herhangi bir fark olmasa da tüketici alışkanlıkları sebebi ile tercih edilmeyen beyaz somonlar için; balık yeminin içine astaksanthin katılmaktadır. 

Astaksanthin ise karides unundan veya kimyasal olarak elde edilmektedir.  

Astaksanthin ise bir karotenoid tir. Hatırlatırsak diğer karatenoidler domatesin, havucun, biberin renginden sorumludur. Astaksanthini insanların yağlı dokularında da görebiliriz, fakat insanları kırmızıya dönecek kadar fazla miktarda birikmezler,.ynı şekilde flamingolarda kırmızı rengini aynı pigmente borçludurlar. 

 Kaynak: Foodinfo.net