Doğal Renk Maddeleri: Karatenoidler ve Klorofiller

02.07.2019

Gıdalar da Bulunan Doğal Renk Maddeleri

Renk katkı maddeleri gıdaya; İşleme ve depolama sırasında kaybolan doğal rengi yeniden kazandırmak, zayıf olan rengi kuvvetlendirmek, gerçekte renksiz olan besine renk vermek, düşük kaliteyi gizleyerek tüketici beğenisi kazanmak amacıyla katılırlar.Doğal olarak bulunan renk maddeleri  3 grup altında incelenebilir.Bunlar Flavonoidler,Karatenoidler ve Klorofillerdir.

KARATENOİDLER

Bitkisel ve hayvansal birçok gıdanın rengini veren pigmentlerdir.İzoprenoit türevleri olan karatenoidler,gıdalarda doğal olarak birden fazla pigment şeklinde mevcuttur.Sarı,turuncu,kırmızı renkte bulunabilir.

  1.Karotenler: Karotenoidler arasında beslenme fizyolojisi açısından en önemlisi β- karotendir. β- karoten provitamin A olarak da bilinir ve en çok havuçta bulunur. Endüstri tipi üretilen tereyağı ve peynir yapımında ise karoten renk vermesi için ilave edilir.

  2.Likopenler: Karpuz, domates ve kuşburnundaki sarı-kırmızı rengi veren pigmenttir. Likopen içeren gıdalar kanseri önleyici etkiye sahiptir.

  3.Ksantofiller: Sebzelere sarı, kırmızı rengi veren pigmentlerdir; sarı mısır, kırmızı biber.

KLOROFİLLER

Yaprak ve sapların yeşil rengini veren,tetrapinol türevi pigmentlerdir.Hemoglobin içeren porfinlerde bu sınıfa dahildir.Doğada çok yaygın bulunup yeşil rengin tonlarını veren pigmentlerdir.

Başlıca doğal renk kaynaklarımız;

 Algler,Anatto,Aspir,Bataklık Kızılcığı,Çiçekler,Gardenya,Havacıva,Kımız,Kırmızı Biber,Kırmızı Pancar,Monaskus


Flavonoidleri incelemek için tıklayınız.