Flavonoid Ne Demektir?

02.07.2019

Gıdalar da Bulunan Doğal Renk Maddeleri

Renk katkı maddeleri gıdaya; İşleme ve depolama sırasında kaybolan doğal rengi yeniden kazandırmak, zayıf olan rengi kuvvetlendirmek, gerçekte renksiz olan besine renk vermek, düşük kaliteyi gizleyerek tüketici beğenisi kazanmak amacıyla katılırlar.Doğal olarak bulunan renk maddeleri  3 grup altında incelenebilir.Bunlar Flavonoidler,Karatenoidler ve Klorofillerdir.

FLAVONOİDLER

Kırmızı.turuncu,mavi ve menekşe renkleri verebilen,suda çözünen ve en yaygın pigmenti veren antosiyanidin glikozitleridir.

   1. Antosiyaninler: Çilekgiller, üzüm, nar, erik, kırmızıturp, kırmızılahana, kırmızı pancar gibi meyve ve sebzelerin pembeden mora kadar uzanan renk tonlarını veren renk pigmentleridir.

   2.Antoksantin: Beyaz ve krem gibi renkleri veren pigmentlerdir. Soğan, karnabahar, şalgam, patates ve beyaz lahanada bulunur.

   3.Tanin: Tanin grubundan katekin ve lökosiyanidin; elma, şeftali, badem, üzüm, bazı armutlar gibi birçok sebze ve meyvede bulunur. Ham meyvelerde tanen daha fazladır. Çay, kahve ve kakao da fazla miktarda tanen içerir. Çayın kalitesi tanen miktarı ile ölçülür.


Karatenoidler ve Klorofilleri incelemek için tıklayınız.