Balların Rengi Neden Farklıdır?
- 5.02.2024
- DETAYLI BİLGİ
Bitkisel gıdalar zaman zaman protein içeriğinin “yetersizliği” nedeniyle tartışma konusu olmuştur. Yetersizliğin sebebi olarak bütün esansiyel (temel) amino asitleri bulundurmamaları gösterilir. Peki bu durum gerçekten böyle midir?
Öncelikle amino asitler, proteinlerin yapı taşlarıdır. Esansiyel (temel) ve esansiyel olmayan amino asitler olarak ikiye ayrılır. Vücudumuz temel olmayan amino asitleri üretebilirken temel amino asitleri üretemez. Bu aminoasitleri gıdalar ile vücudumuza almamız gerekir[1].
Bitkisel gıdalar ise bütün temel amino asitleri yeterli miktarda barındırmadığı için “protein içeriği zayıf” olarak nitelendirilmektedir. Aslına bakıldığında; alınan kalori ihtiyaç duyulan enerji düzeyini karşılayacak şekilde çeşitli bitkisel gıdalar tüketildiğinde bitki proteinleri gerekli amino asitleri sağlayabilir[2].
Tam tahıllar, baklagiller, sebzeler, tohumlar ve kabuklu yemişlerin tümü hem esansiyel hem de esansiyel olmayan amino asitleri içerir. Bitkisel proteinlerden iyi şekilde yararlanmak için onları birbirleriyle kombinleyin. Beslenmenizde çeşitli bitkisel gıdalara yer vermek hem hayatınıza hem de sağlığınıza fayda sağlayacaktır.
İşinizi kolaylaştırmak için aşağıdaki tablodan yararlanabilirsiniz.
Kaynakça
[1] Meister, A. (2012). Biochemistry of the amino acids. Elsevier.
[2] Craig, W. J., Mangels, A. R., & American Dietetic Association (2009). Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Association, 109 (7), 1266–1282. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.05.027