Balların Rengi Neden Farklıdır?
- 5.02.2024
- DETAYLI BİLGİ
Gıda Alerjileri ve İntoleransı
Her yıl onlarca insan gıdaya karşı alerjik reaksiyonlar gösteriyor. Genellikle genç yaşlarda gelişen alerji ilerleyen yaşlarda da sorun teşkil etmeye devam edebilir.
Gıda alerjileri genellikle bağışıklık sisteminizin protein gibi bir gıda bileşenine tepki gösterip, onu zararlı görmesi sonucu meydana gelir. Bu da vücudunuzda zincirleme bir reaksiyonun oluşmasına neden olur. Semptomlar dakikalar içinde meydana gelir ve orta şiddetli (gözlerin kızarması ya da burun akıntısı) olabileceği gibi aynı zamanda ciddi derecede sorun dahi teşkil edebilir.
Gıda intoleransı gıda alerjisi ile aynı şey değildir. Farklı gıda intoleransları farklı nedenlere sahiptir. Gıda intoleransı, sütte bulunan şeker tipi olan laktoz gibi kimi gıdaların sindirim sisteminizde sindirilememesi sonucu oluşur. İntoleransın semptomları karın ağrıları ya de ishal gibi istenmeyen durumlar olsa dahi gıda alerjisi gibi ciddi boyutlara ulaşma riski yoktur.
Gıda Alerji Tipleri
170 den fazla gıdanın alerjiye neden olduğu bilinmektedir. Fakat, aşağıda da yer alan 8 gıda bu gıda alerjisi reaksiyonlarının %90'ını kapsamaktadır.
Gıda Alerjisi ve İntoleransı Karşısında Sağlıklı Beslenme :
Gıda alerji ya da intoleransı olan bireylerin hastalıktan korunması için bu gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Fakat tüketilen bir çok farklı besinlerin bir araya gelip karıştırılması sonucu üretildiği için bu durum çok daha or bir hal almaktadır. Alerjiye neden olan gıdalar, alerjiye neden olmayan
diğer gıdalar ile birlikte servis edilmektedir.
Eğer gıda alerjiniz ya da intoleransınız varsa yediğiniz gıdaları hazırlayan kişi ile durumunuz hakkında konuşmayı ihmal etmeyin ve yediğiniz şeyleri size uygun hazırladığına emin olun.
Eğer alerjiniz ya da intoleransınız varsa aşağıda yer alan tavsiyelere bir göz atmalısınız:
1- İyi bir beslenme uzmanına başvurun. Beslenme uzmanınız size nasıl daha iyi besleneceğiniz konusunda ve alerjiniz olan gıdalardan nasıl uzak durabileceğiniz konusunda size çok daha iyi bir yardım sağlayacaktır. Bu gıdaları beslenme alışkanlığınızdan çıkarttıktan sonra günlük almanız gereken vitamin ve mineral miktarında kısa süreli de olsa sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu konuda da beslenme uzmanınız sie gerekli besin değerlerini almanız konusunda iyi bir yardım sağlayacaktır.
2- Gıda besin değerlerini iyice öğrenin. Yumurta, buğday, süt ve diğer alerjiye neden olan gıdalar genellikle farklı isimlerle anılmaktadır. Bu alerjenlerden kaçınmak için FDA gıda üreten şirketleri kontrol altına almıştır ve ürün içeriklerinde bu sekiz alerjenin bildirilmesini sağlamıştır. Eğer bu sekizden hiç birine alerjini yoksa beslenme uzmanınız ürün içerikleri konusunda size daha iyi bir yardım sağlayabilir.
3- Ürün etiketlerini dikkatlice okuyun. Üreticiler ürünlerin içeriğini sürekli değiştirebiliyor, bu yüzden de marketten bir şey alırken ürün içeriğini iki kez kontrol olun. Kozmetik ürünleri de ayrıca alerjiye neden olabilecek süt, yumurta veya buğday içerebilir.
4- Okulunuz veya iş yeriniz ile konuşarak gıda alerjiniz konusunda bilgilenmesini sağlayın. Aynı şekilde iş arkadaşlarınızı da alerjiniz konusunda haberdar edin. Bazı insanlar gıda alerjileri konusunda bilgi sahibi ve semptomlar karşısında neler yapılması gerektiğini daha iyi bilmektedir.