Glukoz Nedir?

25.05.2022

Glukoz, doğada bulunan en yaygın monosakkarittir. 

Mono bir, sakkarit şeker anlamına gelir.

Sofra şekeri olarak bildiğimiz sükroz, bir disakkarittir. Di iki anlamına gelir ve iki şeker molekülünün birleşmesiyle oluşur. Bu iki monosakkaritten biri glukoz, diğeri fruktozdur. Neyse ki, fruktozu hepimiz meyve şekeri olarak biliyoruz. Süt şekeri olarak bilinen laktoz da, glukoz ve galaktozdan oluşur.

Özetle:

  • Sükroz (sofra şekeri) = Glukoz + Fruktoz
  • Laktoz (süt şekeri) = Glukoz + Galaktoz
  • Maltoz (malt şekeri) = Glukoz + Glukoz

Anlaşıldığı üzere glukozdan kaçış yok, peki ama kaçmamıza gerek var mı?

Glukoz tam olarak nasıl üretilir? Kaynağı nedir, nereden gelir?

Glukoz, bitkiler tarafından fotosentez sonucu üretilir. Bazı bitkiler glukozu bünyesine “nişasta” olarak depolar. Yüksek nişasta içeren yiyeceklere mısır, patates, pirinç ve buğday örnek verilebilir. Nişasta aynı zamanda bazı yiyeceklerin, içeceklerin ve sosların üretiminde bileşen olarak kullanılmak üzere dekstroz, maltodekstrinler, sorbitol ve mannitol gibi tatlandırıcılar ve yüksek fruktozlu mısır şurubu yapmak için kullanılır.

Glukoz doğal mı yoksa ilave şeker mi?

Glukoz, doğal olarak meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunur. Meyve gibi bütün gıdalarda doğrudan tüketildiğinde, doğal bir şeker olarak kabul edilir. Evde veya fabrikada bir gıda hazırlanırken eklenen şeker tüketildiğinde, bu ilave şeker olarak kabul edilir.

Neden glukozdan kaçmamıza gerek yok?

Glukoz, vücudumuzun ana enerji kaynağıdır ve beyin gibi bazı dokuların işleyişi için sürekli bir glukoz tedariği gerekir. Ayrıca glukoz, vücut ihtiyaç duyduğunda kullanılmak üzere glikojen şeklinde depolanır. Bu depolar kullanılmazsa “kilo” olarak adlandırdığımız yapılara dönüşür.

Dengeli bir beslenme için serbest ve ilave şekerlerin olabildiğince az tüketilmesi önerilir.

Kaynak:  International Food Information Council (IFIC)