Balların Rengi Neden Farklıdır?
- 5.02.2024
- DETAYLI BİLGİ
Yumurtaların dayanıklılığı, saklama koşulları ve nakliye dahil olmak üzere çok çeşitli faktörlere bağlıdır. Ülkemizde tüketiciye sunulmak üzere satışa sunulan yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamaz.* Son Tüketim Tarihinden önce yumurtayı tüketmek ideal olandır. Bu tarihten sonra yumurtanın maruz kaldığı birçok faktöre göre yumurtanın tüketime uygunluğu değişebilir. Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz.
Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın. Son kullanma tarihinin üzerinden ne kadar zaman geçerse risk o kadar artar!
Sonuç olarak, yumurtaları son tüketim tarihi geçtikten sonra kullanmayı seçerseniz, görüntü ve kokusunun normal olduğundan emin olun. Haşlıyorsanız haşlama süresinin iyice pişecek kadar uzun olmasına; sahanda pişirecekseniz cıvık ve sıvı kısımların olmamasına dikkat edin.
Yumurtaların üzerindeki son tüketim tarihi, yalnızca gıda doğru şekilde saklanırsa doğru olacaktır. Bazı temel yumurta saklama kuralları şunları içerir.
Yumurtaları "yüzdürme" testiyle kontrol etmek size yumurtanın yaşı hakkında bir ipucu verebilir. !Ancak bu, yumurtanın kalitesini veya güvenliğini sağlamanın güvenilir bir yolu değildir.
Yüzdürme testini gerçekleştirmek için yumurtayı soğuk suya koyun. Yaşlandıkça yumurtaların içinde daha fazla gaz birikir ve yoğunlukları azalır.
Dolayısıyla yumurta yüzüyorsa bu, yumurtanın suyun dibine batmış olandan daha yaşlı olduğunun bir göstergesidir.
Yumurta kötü kokuyorsa soğuk suda yüzüyor veya batıyor olması önemli değildir. Kesinlikle tüketilmemelidir.