Vejetaryenler İçin B12 Kaynakları

11.04.2020

Kısıtlayıcı diyetlerin, özellikle vejetaryen ve veganların yaygınlığı, Avrupa ve diğer Batı ülkelerindeki artışta belirgin bir şekilde görülmektedir. Küçük çocuklarda ve ergenlerde, sadece kilo ve boy değil, aynı zamanda nöronal gelişim de beslenmelerinin kaynağı, miktarı ve kalitesinden güçlü bir şekilde etkilenir. Çoğunlukla yetişkin popülasyonlarda yapılan çalışmalarda, bitki temelli yapılan diyetler, obezite, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve bazı kanser

türleri gibi kronik hastalık riskinin azalmasında faydalar gösterdi. Bununla birlikte, erken çocukluk döneminde başlayan bir vegan diyetinin kalıcı bir sağlık yararı sağladığına dair net bir kanıt yoktur. Öte yandan, vegan diyet,protein kalitesi ve enerjisi ile uzun zincirli yağ asitleri, demir, çinko, D vitamini, iyot, kalsiyum ve özellikle B12 vitamini açısından yetersiz tedarik riski taşıyan küçük çocuklar için potansiyel olarak kritik olabilir. . Bu besin maddelerindeki eksiklikler ciddi ve bazen geri dönüşü olmayan gelişimsel bozukluklara yol açabilir. Böyle bir diyet etik, ekolojik veya sağlık nedenleriyle seçilirse, çocukluk döneminde sağlıklı ve besleyici bir alım sağlamak için B12 vitamini, D vitamini, iyot ve potansiyel olarak diğer mikro besinlerin ek takviyesiyle iyi planlanmış, çeşitlendirilmiş bir diyet çok önemlidir.

Vejetaryenler ve veganlar , çoğunlukla et, yumurta ve süt ürünlerinde bulunduğu için yeterli B-12 vitamini tüketimine özen göstermelidir . Bu nedenle, vegan veya vejeteryan olan bireylerde  B-12 vitamini eksikliği geliştirmesi diğer bireylere göre daha olasıdır.

Bir kişinin diyetlerinde yeterli B-12 vitamini içermesini sağlamak, optimum sağlık için gereklidir. B12 vitamininin sağlığa yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kırmızı kan hücreleri oluşumu ve bölünmesi
  • Sinir sistemini korumak
  • Bir kişinin DNA'sını sentezlemek
  • Vücuda enerji sağlamak

B12 vitamini alımını arttırmak isteyen vejetaryenler için çeşitli seçenekler vardır. B-12 vitamini alımı için bazı iyi seçenekler şunlardır:

  • Yoğurt
  • Az yağlı süt
  • Bitki bazlı süt(soya,kenevir sütü,yulaflı süt,kaju sütü).Bir çok markanın B12 vitamini destekli sütleri bulunmaktadır.
  • Peynir
  • Yumurtalar
  • B12 vitamini destekli tahıllar(mısır gevrekleri,yulaf kepeği içeren kahvaltılık gevrekler)
  • Besin mayası

Beslenme mayası hem vejetaryenler hem de veganlar arasında popülerdir, çünkü yemek pişirirken yemeklere eklemek kolaydır ve zengin, peynirli, fıstıklı bir tada sahiptir. Pişmiş yemeklere besin mayası eklenebilir veya yiyecek ve atıştırmalıklara serpilebilir.


Kaynaklar:

Müller, P. (2020). Vegan Diet in Young Children. Nestlé Nutrition Institute Workshop
Series, 103–110

Pawlak,R.,Lester, S.E., Babatunde, T.,2014, The prevalance of cobalamin deficiency among vegetarians assessed by serum vitamin B12, European Journal of Clinical Nutrition volume 68,pages541-548.

Natalie Butler,,R.D.,2018, Vegetarian and vegan sorces of B-12,Medical News Today journal.

Alt, Von S., (2018). 4 Unexpected Vegan Sources of Vitamin B1, "https:'//chooseveg.com/blog/vegan-sources-of-vitamin-b12/" (Erişim tarihi:4.04.2020).