Yüksek Proteinli Atıştırmalıklar

20.05.2020

Günümüzde, protein diyetlerinin popülerliğinin artmasıyla protein içeriği yüksek atıştırmalıklara da talep artmış bulunmakta. İrlanda’da 18 – 50+ yaşları arasındaki kadın ve erkeklerde yapılan araştırma bu konuyu derinlemesiyle ele almış, hem tüketiciler hem de sağlık açısından gerçekten gerekli olup olmadığını, yoksa bir satış politası mı olduğunu bizlere sunmuş. Tahıl ve snack barlar, yoğurt ve quarklar, sütlü içecekler ve smoothie’ler dahil edilerek yapılan çalışma oldukça ilginç veriler sunuyor.

Araştırmada tüketicilere

  • Protein barlar sizce sağlıklı mı sağlıksız mı?
  • Hiç protein bar satın aldınız mı?
  • Hangi sıklıkla alıyorsunuz?
  • Neden alıyorsunuz?

soruları yönetilmiş. Verilen cevaplara göreyse  tüketicilerin %37’si sağlıklı olduğunu düşünürken, %37’si sağlıksız bulduğunu, %26’sı ise konuyla ilgili bir düşüncesi bulunmadığını belirtmiş. %32’si haftada bir tükettiğini, %28’i ise ayda bir tükettiğini dile getirmiş. Aylık %60 net satışı bulunan protein barlarını satın alma sebepleri olarak da

  • Sağlıklı bir atıştırmalık olması,
  • Yoldayken atıştırmak için,
  • Spordan önce/sonra atıştırmak için
  • İlave protein için

cevaplarını vermişler. Peki gerçekten “ilave” proteine ihtiyacımız var mı ve yüksek-protein içerikli ürünler “sağlıklı” atıştırmalıklar mı?

Bu konuda yapılan çalışmalar 18 yaş üzerindeki yetişkinlerin günlük diyetlerinde yeterli protein miktarı olan %12 - %15 oranında -hatta önerilen miktardan daha fazla- aldığını göstermektedir. Protein ağırlıklı beslenmenin 50+ yaş üstü yaşlıların zayıflamış kemik sağlığı üzerinde olumlu etkisi olsa da, 18 – 50 yaş arası yetişkinlerde olumlu ya da olumsuz bir tesiri bulunmadığı düşünülüyor. Bunun yanısıra yüksek proteinli diyetler kısa süreli çalışmalarda zayıflama, kas kazandırma gibi etkiler gösterse de, uzun süreli çalışmalarda antropometrik ölçümlerde (kişi ağırlığı, vücut ölçüleri, güç vb.) etki göstermediği çalışmada değinilen farklı bir nokta.

Farklı markalar ve farklı marketlerden alınarak incelenen protein barlar yüksek oranda doymuş yağ, ilave şeker ve tuz içerebilmektedir.Birincil bileşen olarak çikolata kullanılan protein barların soya proteini, kazein, peyniraltı suyu gibi etken maddelerinin tatsızlığını gidermek ve daha lezzetli bir yemek deneyimi yaşatmak için eklenen ilave şeker, tuz ve yağ sağlıklı yemek üzerinde negatif etkisi söz konusu olmaktadır.. Yoğurt ve quark grubunda ise temel bileşen olarak doğal şeker kaynağı olan süt bulunmaktadır. Meyve püreleri ve meyve sularının eklenmesi yoğurt ve quark grubunda yaygın kullanılan bir teknik ve bunlar da son ürüne gereken doğal şekeri temin etmektedir. Buna rağmen incelenen yoğurt ve quarkların %35’inde, sütlü içecekler ve smoothilerin %44’ünde ilave şeker bulunduğu bu çalışma kapsamında gözlemlenmiştir.

İrlanda da yapılan bu çalışma sonucunda, önemi yadsınamaz proteini doğru gıdalardan alabileceğimiz günlük bir diyet oluşturmak hem kemik ve kas sağlığı, hem de vücut sağlığı için daha yararlı olacağı vurgulanıyor.


Yazar: Beyzanur AYKANAT

Kaynaklar: 

https://www.safefood.eu/SafeFood/media/SafeFoodLibrary/Documents/Publications/Research%20Reports/Protein-bar-report.pdf

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/7-high-protein-snacks-for-your-hunger-pangs/articleshow/67058667.cms - görsel kaynağı