Şaraplarda Kullanılan Mantarın Özellikleri Nasıl Olmalıdır ?

14.09.2017

   Şaraplarda Kullanılan Mantar

   Mantar, mantar meşesi ağacının kabuklarından üretilir. Atlantik kıyıları ve Batı Akdeniz çevresi mantar meşesi yetişen bölgelerdir. 

   Mantar meşesi ağacı, çok nemli ancak sıcaklığın - 5 C nin altına düşmediği bölgelerde yetişebilir. Bu nedenle Türkiye' nin de dahil olduğu birçok ülkenin iklim koşulları, mantar meşesinin yetişmesi için uygun değildir.

   200 yıldan fazla yaşayabilen mantar meşesi 25 yaşlarında ilk mahsulünü verirler. 9- 12 yılda bir mahsül verirler.
   Ağacın yaşı, gövdenin yüksekliği, ağacın ormandaki yeri, köklerinin durumu ve iklim değişiklikleri kabuğun oluşumunu, dolayısıyla mantarın kalitesini etkilemektedir.

   Kaliteli bir mantarın özellikleri nelerdir?

   •    Elastiktir, formu bozulsa da daha sonra eski formunu alır. Zaten bu özelliği sayesinde şarap şişesini tam kapatarak, şarabın hava almamasını sağlar.
   •    Gözenekleri çok azdır ve küçüktür. Bu nedenle de gözeneklerinden hava ve su geçirmez.
   •    Hafiftir, yoğunluğu azdır.

   Yıllandırılacak şaraplarda mantar boyunun uzun olması gerekir. Böylece, uzun süre yatık saklama sonucu, şarabın mantar boyunca ilerleyerek şişeden sızması engellenmiş olur.

   Köpüklü şaraplar için ise üst kısmı aglomere, alt tarafında 2 kat kaliteli mantarlardan oluşan bir mantar çeşidi kullanılır. Köpüklü şaraplarda üst kısım şişeye girmediği ve şarap temas etmediği için aglomereden yapılması uygundur.

   Likör şaraplarının mantarları ise diğer şaraplardan oldukça farklıdır. Likör şarapların açılır açılmaz tüketilme zorunlulukları olmadığı için, açılması ve geri kapanması kolay olan vidalı mantarlar kullanılmaktadır.

   Şaraplarla ilgili diğer yazılarımız için tıklayınız.

   Kaynak: Şarabın ABC' si

Konu hakkındaki güncel, kaynakçaya sahip yazımız için tıklayınız.