Yenilebilir Aşıların Avantajları ve Dezavantajları

08.08.2019

Yenilebilir Aşıların Avantajları ve Dezavantajları


1- Avantajları
● Yenilebilir aşılar normal aşılarda gözlenmeyen mukozal bağışıklık ortaya çıkarabilir.
● Yenilebilir aşılar mevcudiyet, depolama, hazırlama, üretim ve nakliye açısından uygun maliyetlidir. Biyoteknolojik yöntemlerle üretilen aşılar, geleneksel aşılar gibi koruma amaçlı soğuk zincire ihtiyaç duymadan oda sıcaklığında stabildir. Yenilebilir aşılar özel maliyetlere sahip olmaları gerekmediğinden üretim maliyetleri düşüktür.
● Yenilebilir aşılar, geleneksel aşıların aksine enjeksiyon ile verilmesini gerektirmediğinden iyi tolere edilir. Bu nedenle, tıbbi personele daha az ihtiyaç vardır ve bulaşma riski düşüktür. Enjeksiyona kıyasla oral aşılamanın uygulanabilirliği de bir avantajdır.
● Bitkiden üretilen aşılar çok sayıda antijeni birleştiren yeni aşıların kaynağı olabilir.
● Yenilebilir aşıların bitkilerden ayrılması ve saflaştırılması çok kolaydır ve uygulanacak hücrelerde patojenik kirlenme etkili bir şekilde önlenebilir. 


2- Dezavantajları

● Yenilebilir aşının dozajı bitkiden bitkiye ve kuşaktan kuşağa farklılık gösterir.
● Aşı içeriğinde ki protein miktarı bitkiden bitkiye değişmektedir.
● Bitkilerin olgunluk derecesi antijen formundaki proteinleri etkileyebilmektedir.
● Yenilebilir aşılar için değişken koşullar da büyük bir sorundur. Aşı içeren patatesler 4 °C’de daha uzun süre saklanabilirken, domatesler bu sıcaklıklarda uzun süre dayanamaz. Bu nedenle, mikrobiyal bozulma nedeniyle oluşabilecek enfeksiyonu önlemek için bu aşıların her gibi uygun koşullarda depolanmalıdır.
● Bitkilerin ve insanların glikosilasyon modelleri (proteinlere şeker eklenmesi) farklı olduğudan aşıların işlevlerini etkileyebilir.
Özetlemek gerekirse, son on yılda bitkilerin yenilebilir kısımlarında antijen veya antikoru eksprese ederek bazı hastalıkların önüne geçilebileceği görülmüş ve yenilebilir aşıların arttırılması için birçok girişimde bulunulmuştur. Geleneksel aşılara herkesin ulaşamaması (özellikle fakir dünya ülkeleri), korunmasının zor olması ve uygulama sırasında zorlukları bilim insanlarının daha kolay, daha etkili ve tüm dünya insanlarının eşit düzeyde ulaşabileceği ve yararlanabileceği çok olumlu bir yola girmesini sağlamıştır. Yenilebilir aşılar daha az maliyetli, daha kolay taşınabilir, her koşulda depolanabilir ve herkesin kendi başına uygulayabileceği bir metottur. Ancak unutulmaması gereken durumlardan biride yenilebilir aşıların her şeyin üstesinden gelebilir gibi görünmesine rağmen teknik engellerin de gözden kaçmaması gerekir. Gelecekte yenilebilir aşıların arttırılması durumunda, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanan kalite standartlarını (saflık, potansiyel, güvenlik ve etkinlik) karşılayıp karşılamadığına bakılarak hareket edilmesi gerekmektedir.
Sağlıkla kalın…

Yenilebilir Aşı Nedir makalemiz için tıklayınız.

Bitkilerden Üretilen En Popüler Yenilebilir Aşı Örnekleri makalemiz için tıklayınız.


Kaynaklar
[1]. Grzegorz G. (2016) New Biotechnology
[2]. Sesin K., Aşı Teknolojisi ve Aşı Tipleri
[3]. Saurabh, B. ve Randhir, D. (2015) Edible Vaccines: 333-342
[4]. Sevil, S. (2018) Yenilebilir Aşılar
[5]. Joanne, C. (2002) Edible vaccines against human papilloma virus
[6]. Özge, Ö.A., Funda, Y.E., ve Karlo, M. (2015) Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Kavramına Genel Bakış
[7]. Siju, J., Susan, C., Sumithra, T.G., Raina, O.K. and Sankar, M. (2013) Edible vaccines against veterinary parasitic diseases- Current status and future prospects: 1879-1885
[8]. Hilary, M. (2001) Trends in Immunology
[9]. Claude, P.M., Fred, F., Benjamin D. and Fabienne, B.B. (2003) Immunogenic meales antigens expressed in plants: role as an edible vaccine for adults: 816-819
[10]. Anjana, M. and Vandana, S., (2013) Omics and Edible Vaccines: 1-13
[11]. Necla, T., Aşı Teknolojisi ve Aşı Tipleri
[12]. Amanda, M.W. and Charles, J.A. (2000) Plants for delivery of edible vaccines: 126-129