Şarap Servisi Nasıl Yapılmalıdır ?

17.04.2017

   Şarap Servisi 

   Restorana gelen misafir, menüden yemeğini seçtikten sonra, garsonun önerisini de dikkate alarak,yemeğine göre bir şarap siparişinde bulunur. Siparişi alan garson şarabın, uygun sıcaklıkta ve stilde servisinden sorumludur.

   1. Misafir menüden yemeğini seçtikten sonra şarap seçimi yapılır.
   2. Şarap ilk yemekten önce masaya getirilerek, tadımı ve servisi yaptırılır. Ancak, çorba varsa tadım önce, servis sonra yapılmalıdır. Beyaz, roze ve köpüklü şaraplar buz kovası ile servis edilir.
   3. Şarap sol el ile altından, sağ el ile boynundan tutularak etiketi görünecek şekilde sipariş veren misafire gösterilir. Onay alındıktan sonra şarap, servantın üstünde tirbuşonla açılır. Önce kapsülün üst kısmı tribuşonun bıçağı ile düzgünce kesilir ve küçük bir tabağa konur. Daha sonra mantar ortalanır vetribuşon dik olarak mantara sokulur. Son burguya ulaşıldığı zaman, tribuşonun destek ayağı şişenin ağzına yerleştirilir ve yine dik bir şekilde mantar şişeden çıkarılır. Mantar şişeden çıkarılırken ses çıkarılmaması gerekir gibi bir kural yoktur; aksine ufak bir ses çıkması, şarabın uygun koşullarda ve yatık olarak saklandığını, mantarın şarapla ıslanarak şiştiğini gösterir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mantarın sağa, sola ya da öne, arkaya bükülmemesi ve tirbuşonun burgusunun mantarı tamamiyle delip geçmemesidir. Aksi halde hem mantar kırılır, hem de şarabın içine mantar parçaları düşer.
   4. Çıkarılan mantar küçük bir tabağa konularak müşteriye gösterilebilir. Böylelikle müşteri mantarı gözleriyle test eder gözeneklerinden ve özel yapısından mantarın kalitesine karar verebilir. Ancak mantar koklamakla şarabın bozulup bozulmadığına karar verebilmek zordur.
   5. Açılış sırasında mantar zedelenmiş ya da parçalanmış ise, şişe hafifçe döndürülerek, şarabın bir kısmı boş bir kadehe boşaltılabilir. Böylece mantar parçaları şaraptan uzaklaştırılmış olur. Aksi halde şarabın bir kısmının boşaltılması, ziyandan başka bir anlam taşımaz.
   6. Bu işlemden sonra şarap siparişi veren kişiye tattırılır. Misaifirin sağından servis yapılır. Sağ el ile şişenin arka kısmından tutulur ve etiketmüşteriye dönük olacak şekilde, saat yönünde döndürülerek, kadehe çok az şarap konur. Serviste en önemli nokta şaraı damlatmamak, sıçratmamak, kadehe çarptırmamakve doğru miktarda koymaktır.
   7. Tadım yapan misafirden onay alınırsa önce, misafir bayandan başlayarak bayanlara, daha sonra baylara en son ev sahibine servis yapılır. Sadece bayanların ya da bayların olduğu bir masada önce yaşlılara servis yapılır. Servis sırasına karar verilemediği durumlarda, ev sahibinin sağındaki misafirden başlayarak sağdan sola doğru servis yapılabilir.
   8. Hem beyaz şarap, hem de kırmızı şarap kadehin yarısına kadar doldurulur.
   9. Misafir beyaz şarap içiyorsa ancak kadehi boşaldıktan sonra tekrar şarap konulabilir, çünkü şarap kadehte çok çabuk ısınır. Isınmış bir şarabın üzerine beyaz şarap eklenmez. Kırmızı şarap ise 16- 18 derecede içildiği için kadeh boşalmadan ekleme yapılabilir.
   10. Şarap bittiği zaman, şişenin boşaldığı müşteri tarafından da görüldükten sonra, başka bir şarap isteyip istemediği sorulmalıdır. İstenildiği takdirde kadehlerin değiştirilmesi ve tekrar tadı yapılması gereklidir. Her ne kadar bir miktar şarap içildikten sonra başka bir şarabın kokusunun ve diğer özelliklerinin algılanması zorlaşsa da,bozuk bir şarap yine de algılanabilir.

   Şarabın yıllanmış olduğu nasıl anlaşılır ?


Konu hakkındaki güncel, kaynakçaya sahip yazımız için tıklayınız.